Att våga agera

Idag när jag skulle ta spårvagnen till mina föräldrar var det knökfullt. Jag gick in och kunde ställa mig precis ovanför trapporna vid dörrarna. En annan kvinna kom in och ställde sig på trappsteget nedanför mig. Två lite äldre medelåldersmän försökte tränga sig in. En man från hållplatsen skrek att de inte kunde stå där för då skulle dörren inte kunna stängas igen. Då gick den ena mannen ut. Dörrarna stängdes och vi åkte iväg. Jag kunde inte hålla någonstans och höll på att ramla. Kvinnan nedanför mig sa att jag kunde hålla i hennes axel. Jag blev glad och höll i henne. Jag tänkte på vilka snälla människor det finns, sedan tänkte jag på att det är nu snuskgubbar skulle kunna tafsa osv. Så närmar vi oss nästa hållplats. Folk börjar knö sig för att kunna komma ut. Jag ser då hur mannen som står bredvid kvinnan trycker sig överdrivet mot kvinnan, jag blir lite rädd och tänkte att nu är det en pervogubbe som försöker sig på henne. Så söker jag med min blick ner mot hans händer och då ser jag hur han plockar ut hennes plånbok ur väskan. Jag skriker högt ”Vaaad gör duuu!!!?!?! Du tar hennes plånbok!!!!” Då släpper han den och säger något, som jag inte uppfattar. Han går ur spårvagnen och står och stirrar på mig. Han säger ”Du får be om ursäkt”. Jag ska be om ursäkt för att ha anklagat honom att ha försökt ta hennes plånbok. Då säger jag ”Det är du som ska skämmas som försöker stjäla hennes plånbok!” Då gick han iväg. Fy vad jag skakade efteråt. Jag vet inte om jag skakade för att jag var så förbannad eller om det var för att jag gjorde något som jag inte visste om det skulle få konsekvenser för att jag la mig i.

En man som skulle gå av klappade mig på axeln och sa ”Det var starkt av dig att säga till”.
”Ja det är självklart att jag gör. Jag kan inte vara tyst om jag ser något”.
Det är inte alla som skulle ha gjort det, säger han.
Det är sant. Jag skulle inte vågat säga något för några år sen.

En annan kvinna sa: Det var bra att du sa till. Det enda tragiska är att han inte kommer att sluta här, det är andra som kommer att bli drabbade. Då blev jag nästan deprimerad och tänkte även på att han inte har det lätt. Han måste ju göra det för att han inte har det bra ställt. Jag tror inte att han vill göra det för att han tycker att det är kul. Jag säger inte att det är rätt att stjäla. Jag blir bara deprimerad av att tänka på att vissa gör det för att de behöver pengar.

Kvinnan som nästan blev av med sin plånbok berättade att hon nästan hade blivit av med sin plånbok en annan gång. Det var en yngre kille som försökte, hon såg detta och begärde tillbaka plånboken. Hon berättade att hon inte heller hade mycket pengar. Hon hade 200 kr och gav honom 100 kr. Vilken fantastisk kvinna!!! Hon ger killen som försökte stjäla hennes plånbok, hälften av det hon hade.

Nu är jag lite rädd att jag ska träffa på mannen och att han kommer hämnas… :/

ficktjuv_Linn00002

6 thoughts on “Att våga agera

 1. Tur att kvinnan eller du inte blev nerslagen. Fast något skulle definitivt ha hänt om du ringde polisen.

  Min första tanke när kvinnan gav tjuven pengar var för att hon tyckte synd om honom att han nog behövde pengarna för något viktigt. Det är många som donerar pengar även när de inte har mycket fast har aldrig hört om att ge till en tjuv.

  • Ja, jag är lite rädd för det nu. Att han ska hitta mig och göra något… :/

   Ja, precis. Hon ville ge pengar till honom för att hon visste att han behövde pengar. Men jag kan ju säga att jag inte skulle ha gett till någon som precis försökte stjäla min plånbok. Men det visar på hur omtänksam hon är!! :)

 2. Bra gjort gumman! Även om det kvinnan sa att han som försökte ta plånboken inte kommer att sluta här, så lyckades du iallafall att stoppa honom från att ta en persons plånbok. Och även om det är synd om honom ifall han tar från andra för att han har det dåligt ställt så är det ändå fel, det är ett felaktigt val han gör, och det är inte säkert att de han tar ifrån har det så mycket bättre ställt än vad han har.

  • Ja, kvinnan blev iaf glad att jag sa till. Jag hoppas ju egentligen att ficktjuven får sig en tankeställare nu när han blev tagen. Nästa gång kanske han åker fast på riktigt.

   Ja, precis. Kvinnan sa det. Hon sa att hon inte hade det bra ställt. Vad hemskt att inte ha det bra ställt och sedan bli av med mer :(.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>