Vietnamesiska vårrullar med räkor
8 st, 45 min
500 g räkor med skal eller färdigskalade räkor 😉
250 g smala risnudlar
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 cm ingefära, riven
1-2 chilifrukter, beroende på styrka och smak
2 lime, saften
1 ½ msk fisksås
1 dl jordnötter
8 rispapper (finns i asiatiska hyllan)
1-2 krukor koriander
Dippsås:
½ dl råsocker
1 dl hett vatten
2 vitlöksklyftor, finhackad
1-2 röda chilifrukter, strimlade
2 tsk risvinäger
1 lime, saften
½ dl fisksås
Tina och skala räkorna.
Blanda schalottenlök, vitlök, ingefära, chili, limesaft och fiskås i en bunke. Lägg i räkorna och blanda väl, täck över och ställ in i kylen. Låt stå och dra till sig smak medan du gör iordning resten.
Koka risnudlarna i några minuter tills de har mjuknat.
Gör dippsåsen: Blanda socker med hett vatten i en skål och rör om tills det har löst sig. Tillsätt vitlök, chili, risvinäger, lime och fisksås.
Rosta jordnötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg.
Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i några sekunder tills det har mjuknat.
Lägg på en remsa fyllning av räkor, risnudlar, koriander och rostade jordnötter.
Vik ihop paketet. Börja med att vika ihop botten, sedan sidorna. Rulla ihop. Fortsätt likadant med resten. Doppa vårrullarna i dippsåsen.
Den såg supergod ut ju. Glufs.
Ja det var gott 😀
Hej PT! Varför insisterar du att skala räkorna för hand när du kan köpa det färdig skalade? 😉
Haha jag köpte faktiskt fädigskalade räkor 😛
Du borde ändra receptet 🙂
Sådär 😉
Äntligen ett recept till fisksåsen! Gott gott gott…. Måste göras till helgen 🙂
Du får berätta vad du tyckte om fisksåsen när du testat den! Min vän blev helt till sig av såsen haha.