Acts of goodness

Igår var jag på teater: Acts of goodness på Backa teatern.

Acts of Goodness är en scenisk prövning av det otidsenliga och problematiska begreppet godhet. Via ett omfattande intervjuprojekt har unga människor i Grekland, Serbien, Tyskland, Frankrike, Rumänien, Ungern, England och Sverige fått svara på frågan om de utfört någon god handling i sitt liv. Utifrån deras berättelser har de satt ihop en föreställning.

Jag tyckte det var intressant att få se hur godhet kan uppfattas ur olika aspekter. Vad ligger bakom ens goda handling? Finns det några motiv bakom? Gör man det för att det gynnar en själv? Eller gör man det för att det hör till ens natur?

Ibland kan en god gärning sluta i förödande kosekvenser. I föreställningen spelade de upp en kille som ville hjälpa en man som låg på marken med endast kalsonger. Denna man utnyttjade situationen och bad först om en cigarett, sedan pengar, därefter misshandlade han killen och tog alla hans kläder. Som tur var slutade det bra, då han ångrade sig och gav tillbaka allt. Detta fick mig att tänka på hur t.ex. de som rycker in vid ett pågående misshandel, själva blir misshandlad osv.

En annan god handling som spelades upp var hur en 23 årig tjej ger en tiggare pengar och sedan erbjuder boende hos henne, mat och tillslut alla hennes ägodelar. Tiggaren ställde frågorna ”Vad vill du mig?”, ”Vad vill du ha av mig?”. Tjejen ville inte ha något i gengäld, hon ville bara att tiggaren skulle vara lycklig och må bra. När tjejen hade tagit av sig sin långärmade tröja fick man se att hon hade skurit sig i armarna. Jag reflekterade över denna goda handling. Trots att flickan hade boende, mat, kläder och all det materiella mådde hon inte bra själsligt. Hon kunde ge tiggaren mat, kläder osv eftersom det är något hon har gott om, för henne är det bättre att ge det till någon annan som behöver det mer. Flickan vill bara må bra, och då ville hon säkerligen att tiggaren också skulle må bra.

”Älska din fiende, han kan vara din nästa närmaste vän” var ett citat som fanns med i föreställningen. Det var en man som nästan blev dödad, men hjälpte ändå sin fiende vid ett annat tillfälle. En annan man hade blivit utfryst på jobbet och inte fått några uppdrag från sin chef. Han skapade då ett eget företag. Efter något år tog denna chef kontakt och berättade att han hade förlorat allt, företaget och boendet. Den här mannen erbjöd chefen jobb och boende. De blev sedan väldigt goda vänner. Detta tycker jag är makalöst! Jag själv tror inte att jag skulle hjälpt någon som ville döda mig. Men att bemöta en ond handling med en god handling skulle jag gärna vilja lära mig att göra.

Har du gjort en god handling någon gång? Hur kom det sig att du gjorde det?

HoldLight_71695303

4 thoughts on “Acts of goodness

 1. Jag kan inte tänka mig att det finns en osjälvisk handling som anses vara god. Visst har jag hjälpt andra, men det har samtidigt gynnat mig på något sätt eller det är helt enkelt osjälviskt. Exempel på det är att om jag oroar mig för andras välmående så tröstar jag den personen för att stilla min egen oro, det är själviskt på så sätt tycker jag.

  Att jag trycker på att andra ska bli en bättre person, är för att jag skjuter på min egen bättre framtid, vilket också är själviskt.

  Att jag hjälper någon med att plocka upp något, är för att jag ska må bättre.

  Kom inte på en enda god handling jag har gjort. Behöver nog kanske bli en bättre människa eller är jag helt enkelt bara okänslig?

  • Men jag ser inte att din oro för någon annan är självisk iaf.

   Du har visst gjort många goda handlingar. Du har sytt och skapat kläder till andra. Du hjälpt andra, lagat och bjudit på mat, ställt upp. Jag måste säga att jag tycker att du är jättegenerös och hjälpsam!! 🙂

 2. Jag tror inte tjejen med skärsåren ville att tiggaren skulle må bra för att hon önskar det själv. Om jag tolkar dig rätt så menar du att tjejen inte mår bra och kan sätta sig in i tiggarens situation som inte heller mår bra o vill därför göra henne lycklig för att hon se förnödenheterna för att kunna göra henne lycklig. Min teori är att hon gör en god gärning för att hon mår dåligt o känner sig mer behövd o därmed lyckligare genom att hjälpa någon annan. Hon känner en tillfredsställelse med sig själv. Egoistisk i botten för att hon själv ska må bättre tror jag.

  • Ja, det kan stämma att hon känner sig mer behövd när hon mår dåligt. Men jag kan också tänka mig att egoismen i denna kontext inte innebär något negativt. Denna egoism leder till att hon kan känna empati och faktiskt hjälpa någon annan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *